Šv. Kalėdos!

Sveiki!

Šiandien dienai parašiau įrašą apie artėjančias šventes: apie Šv. Kalėdas, taip pat šiek tiek ir apie Šv. Kūčias bei patį Advento laikotarpį.

Nenoriu kažkokių labai didelių įžangų rašyt, kad jums nepasidarytų nuobodu, taigi, žingsniuoju iškart prie įrašo temos!
Be to, iš anksto atsiprašau, kad visos nuotraukos bus iš interneto, kadangi aš asmeniškai, Kalėdoms dar tikrai nesiruošiu, kadangi, man asmeniškai, dar per anksti, o ir stalo per praėjusias šventes taip pat nefotografavau (ir apskritai nefotografuoju).

Šiandien jau prasidėjo Adventas (jeigu žiūrint iš krikščionių pusės, pagonių Adventas prasidėjo jau gruodžio pirmąją. Bent jau taip man sakė tikybos mokytoja).
Advento laikotarpis – tai laikotarpis iki Jėzaus gimimo (Šv. Kalėdų), per kurį negalima rengti įvairių puotų, triukšmingų balių, šiuo laikotarpiu reikia elgtis itin santūriai ir ramiai.

Na, o čia Advento kalendoriaus pavyzdys.


Šv. Kūčios. Kas tai?
Na, tai yra Šv. Kalėdų išvakarėse švenčiama šventė, kai prie stalo susirenka šeima ar patys artimiausi draugai.
Ši šventė švenčiama gruodžio 24 dieną.

Prie Kūčių stalo elgiamasi labai ramiai (kaip ir visą Advento laikotarpį).
Iš pradžių, susėdus prie stalo (bent jau pas mane šeimoje) yra kalbama malda (kurią dažniausiai skaitau aš, haha). Taip pat yra meldžiamasi už šeimoje mirusius, kad jie ilsėtųsi ramybėje ar sergančius, kad šie pasveiktų.
Iki Kūčių sakoma, jog reikia atiduoti visas skolas ir nudirbti visus planuotus darbus, kad ateinančiais metais nebūtum prasiskolinęs ir nepritrūktų laiko atlikti visiems darbams.

12 Šv. Kūčių patiekalų:
1. Kūčia.
2. Silkė su spanguolėmis ir riešutais.
3. Silkė su džiovintais vaisiais.
4. Kepta žuvis riešutų marškinėliuose.
5. Grybai su riešutais ir rozmarinu.
6. Saldi džiovintų vaisių sriuba.
7. Burokėlių mišrainė su graikiniais riešutais ir džiovintomis slyvomis.
8. Morkų salotos su džiovintais vaisiais.
9. Džiovintų vaisių saldainiai.
10. Skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais.
11. Tradicinis avižų kisielius.
12. Aguonpienis su kūčiukais.

Kadangi nenorėjau kankinti močiutės ir varginti jos skambučiais dėl Šv. Kūčių patiekalų, suradau visą informaciją internete. Nežinau, gal bloga mintis ta, kad nenorėjau išsiplėsti, gal gera, tačiau visą, šiek tiek platesnę informaciją ir aukščiau paminėtų patiekalų receptus rasit čia.

Haha, internete suradau Šv. Kūčių stalo nuotrauką.


Šv. Kūčių burtai:
•Šiaudas.
Po staltiese pasiklodavo šieno ir traukdavo šiaudus.
Jeigu ištrauki ilgą šiaudą – Tavęs lauks ilgas ir laimingas gyvenimas.
•Žemdirbystė.
Sakoma, kad kokių grūdų daugiausiai po šienu rasdavo šeimininkas, tų daugiausiai ir sėdavo, nes jų derlius turėjęs būti gausiausias.
Jeigu daug lijo, buvo tikėtasi gerų miežių.
•Derlingi metai.
Jeigu dangus būdavo žvaigždėtas ir danguje būdavo į krūvas susibūrusios žvaigždės, tai reiškė derlingus metus, daug grybų, uogų ir gerą vištų dėslumą.
Jeigu būdavęs smarkus vėjas, jis reikšdavo daug riešutų ir laukinių obuolių.
•Pajamos.
Visą Kūčių dieną, o ypač per Kūčių vakarienę, turėk kišenėje smulkių pinigų, kad ateinančiais metais nekamuotų finansinės bėdos.
•Dar vienas burtas.
Namuose padėk septynias apvožtas lėkšteles, o po jomis – kelis daiktus (parašysiu šiek tiek žemiau).
Sumaišyk šias lėkšteles ir trauk daiktus, jei ištrauksi žalumyno šakelę, Tavęs lauks laisvas ir nepriklausomas gyvenimas. Jei ištrauksi žiedą – susirasi porą. Jei ištrauksi kreidos gabalėlį, Tavęs lauks sėkmė moksluose. Jei duonos – būsi sotus visus metus. Jei monetą – ateinančiais metais sulauksi pelno. Jei anglies gabalėlį – sekančiais metais Tave kamuos rūpesčiai, o jei žemės gabalėlį – Tau gręs ligos.

Vedybų burtai:
•Sakoma, kad „iš kurios pusės šunys loja, iš ten tikėkis piršlių“.
•Kūčių vakarą apkabink tvorą. Jeigu apkabinai lyginį skaičių, reiškiasi, kad susirasi draugą ar ištekėsi su dabartiniu vaikinu (žinoma, nuo to priklauso ir pats amžius), o jeigu apkabinai nelyginį skaičių – deja, bet teks laukti kitų metų.
•Įsipilk į dubenį vandens ir suk jį tol, kol atsiras verpetas, tuo metu, įmesk du angliukus ir jei vanduo juos suneš į krūvą – ištekėsi ar susirasi antrąją pusę, o jei ne – vėlgi teks laukti kitų metų.
•Jei pavalgius Kūčias ir palaukus, kol sumigs visi namiškiai pasidarysi tokį mišinį: antpirštis druskos, antpirštis miltų, antpirštis pipirų, antpirštis cukraus ir vandens ir visa tai suvalgius, atsigulsi prie durų slenksčio, sakoma, jog kas prisisapnuos, už to(s) ir ištekėsi (vesi).

Taip pat buvę sakyta, kad Kūčių naktį kalba gyvuliai (tai turbūt jau visi esate girdėję), o vidurnaktį šuliniuose vanduo tai minutei pavirsta vynu, kurio išgėręs žmogus, sakoma, kad tampa visažiniu.

Baigus valgyti Kūčias, reikia pabučiuoti kryželį, padėkoti tėvams už Kūčių vakarienę bei pasimelsti už mirusius ar sergančius.

Šv. Kalėdos. Kas tai?
Na, tai yra Jėzaus gimimo šventė, jeigu žiūrint iš krikščioniškosios pusės, o iš tikrųjų tai yra paprasčiausia saulės grįžimo „šventė“.
Ši šventė švenčiama gruodžio 25 dieną, gruodžio 26 diena yra antroji Kalėdų diena.
Taip pat, ši šventė baigiasi sulig trijų karalių dieną (sausio 6-ąja).

Šv. Kalėdų papročiai.
Pagal senovės papročius, Šv. Kalėdų rytą reikia keltis anksti ir nudengti stalą bei iš po staltiesės nurinkti šieną (jeigu jį naudojote burtams Kalėdų išvakarėse) ir sušerti jį gyvuliams.

Šv. Kalėdų simboliai:
•Kalėdų senelis.
Na, tikrai daugelis pasaulio vaikų tiki Kalėdų seneliu ir žino, kaip šis senelis atrodo. Kalėdų senelis Šv. Kūčių naktį sėda į savo roges ir skrenda aplink pasaulį, dalindamas geriems vaikams dovanėles. Rogių kinkinyje pirmasis įkinkytas elnias Rudolfas, kurio ryškiai raudona nosis nušviečia kelią priešakyje tamsią Šv. Kūčių naktį.
Vaikai jau kur kas anksčiau prieš Kalėdas rašo Kalėdų seneliui laiškus, kuriuose aprašo norimas dovanas bei rašo, kokie buvo visus metus, žinoma, daugelis rašo, kad buvo geri, nors neaišku kaip yra iš tikrųjų... Žinoma, manau, kad kiekvienas vaikas stengiasi būti geras, jog Kalėdų senelis jam atneštų dovanų.

O čia matote Kalėdų senelį, kurio dovanėlių Šv. Kalėdų rytą be galo laukia vaikučiai. ☺


•Kalėdų eglutė.
Turbūt Šv. Kalėdų neįsivaizduojame be Kalėdų eglutės?
Aš taip pat!
•Kalėdinės lemputės.
Sakoma, jog vienam vokiečiui kilo idėja Kalėdų eglutę papuošti mažomis žvakelėmis, kurios šiais laikais keičiamos mažomis, žybsinčiomis lemputėmis (girliandomis).

Norėčiau prisiimti šios nuotraukos nuopelnus sau, nes aš ją ir fotografavau, haha.

•Kalėdinės kojinės.
Kabinti Kalėdines kojines virš židinio – lyg tradicija. Na, o jei židinio neturi, manau, kad tikrai rasi namuose jaukų kampelį, kuriame galėsi pakabinti kojines. Juk tai tuo pačiu yra ir puiki kalėdinė dekoracija! Į šias kojines dažniausiai yra dedamos smulkmenėlės, mažos dovanėlės.
•Kalėdų žvaigždė.
Pagal krikščioniškas Kalėdas, gimus kūdikėliui Jėzui, danguje sušvito dar viena žvaigždė, kuri simbolizuoja viltį, sėkmę ir laimę gyvenime.
•Kalėdų pyragas.
Tradicinio Kalėdų pyrago receptą rasite paspaudę čia.

Rankų darbo dekoracijos:
•Popieriniai žaislai.
Gana greitai ir nesudėtingai galima pasigaminti žaisliukų iš spalvoto popieriaus. Šių laikų parduotuvėse galima pasirinkti įvairiausio ir įmantriausio popieriaus, taigi, net ir iš popieriaus pagaminti žaisliukai, gali atrodyti įspūdingai!




•Popieriniai karpiniai.
Manau, kad tikrai ne vienas esate karpęs arba bent jau matęs ant mokyklos langų užkabinėtus popierinius karpinius. Internete tikrai gali rasti be galo įdomių ir neįtikėtinai gražių formų pavyzdžių ar karpinių schemų.
Pabandykite naudoti ir blizgų popierių, manau, jog jūsų karpiniai atrodys nerealiai!
Šiais karpiniais galite papuošti ir Kalėdų eglutę, ir langus ar namų kampelį, kuris manau, jog su šių karpinių pagalba atrodys žymiai jaukiau.


•Veltinio armonikėlės.
Susiraskite bet kokios spalvos veltinio audinio juosteles ir sulankstykite jas kaip armonikėles, vėliau jas sutvirtinkite perverdami plona virvute, o iš šios padarykit kilpelę, kad armonikėlę galėtumėt pakabinti.
Kai internete pamačiau šias armonikėles, man jos buvo visiškai nematytos ir atrodė tikrai originaliai bei gražiai!


•Eglutės žaisliukai (šiek tiek kitokie).
Gana greitas ir nesunkus būdas, kuriuo pasinaudoję, pamatysite visiškai kitokią savo turimų žaisliukų kolekciją.
Paprasčiausiai reikės nusipirkti patinkančios spalvos audinio, sukarpyti jį nedidelėmis kvadrato formos juostelėmis, apjuosti šiuo kvadratu žaisliukus, viršuje perrišti medžiaginės juostelės kaspinėliu ir padaryti kilpelę pakabinimui!


•Minkšti žaisliukai.
Šiuos žaisliukus labiau tinka daryti toms (o gal net ir tiems?), kurioms patinka siūti.
Paprasčiausiai iš audinio reikia iškirpti dvi žaisliuko formos dalis (čia jau pasitelkite savo vaizduotę kokio žaisliuko norite), jas susiūti, vidų užpildyti vata ir viršuje prikabinti virvelę. Dar gražiau atrodys, jei kraštinės siūlės bus dekoratyvios bei matomos, joms panaudosite ryškesnį siūlą. Taip pat žaisliukus galima papuošti įvairiais karoliukais, mažomis sagutėmis ar kt.
Taip pat, tai gali būti puikus laisvalaikio praleidimas bei šioks toks uždarbis, jei tik žaisliukus padarysite kokybiškus.




•Nerti kamuoliukai.
Šiuos kamuoliukus ypač patiks daryti toms (arba tiems), kurios mėgsta nerti vąšeliu bei tamsiais žiemos vakarais neturi ką veikti. Šiais tamsiais vakarais galite puikiai pasigaminti eglutės žaisliukų, apnerdamos mažus kamuoliukus. Taip pasigaminsite gana originalią ir išskirtinę eglutės žaisliukų kolekciją, kuria galėsite puošti savo eglutę ne vienerius metus.


•Vilnos kamuoliukai.
Šiems kamuoliukams nuvelti reikia tik vilnos, muilo, vandens, adatos ir virvelės, kad galėtumėt juos pakabinti. Vėlimo pavyzdžių tikrai apsčiai rasite internete, tad jų čia ir nepridedu.
Patys kamuoliukai tikrai suteiks ypač daug jaukumo ir šilumos jūsų namams!



•Pakabukai iš sagų.
Šie pakabukai tikrai originalūs! Ant siūlo verkite sagutes taip, kad sudarytumėte bet kokią norimą figūrą.



•Skanumynai.
Galite pasigaminti meduolių pagal bet kokį jums be galo patinkantį receptą, juos padekoruoti glajumi, kuriuo padengti meduoliai atrodo ypač šventiškai!
Žinoma, manau, kad ilgai išsilaikiusių meduolių ant Kalėdų eglutės, vėliau valgyti nebebus galima...


•Cinamono lazdelės.
Cinamono lazdelėmis papuošta eglutė skleis malonų kvapą bei bus be galo originali!
Taip pat ne ką mažiau nusileidžiantis derinys – cinamono lazdelės ir džiovinti apelsinai.



•Įvairios rudens gėrybės.
Yra žmonių, kurie dar rudenį prisirenka ką tik nukritusių gražių kankorėžių, gilių, riešutų ar kitų panašių gėrybių ir jas laiko namie. Iš jų galite pasigaminti puikių kalėdinių dekoracijų, kurioms suteikti didesnio puošnumo, galite į pagalbą pasiimti purškiamų dažų ar blizgančių pakabinimo virvelių.
Na, galbūt ir šiuo metu rastumėt vieną kitą gerai ant žemės išsilaikiusį kankorėžį, skubėk paieškoti!







•DIY.
Na, dabar bus keletas kitų rankdarbių nuotraukėlių, kuriuos galite pasidaryti namuose.
Jų nebeaprašinėsiu, jeigu turėsite noro – galėsite pasidomėti jų gamyba patys. ☺






Nenoriu labai išsiplėsti, kad įrašas nesigautų vien tik nuotraukos, tad daugiau įvairių DIY įkelsiu į šio tinklaraščio „Facebook“ puslapį, kurį rasite čia.

Na, taip pat ne ką mažesnis galvos skausmas prieš Kalėdas – dovanos.
Tikrai nemažą laiką naršiau internete ir ieškojau tikrai originalių idėjų dovanoms, tad nenustebkit, jeigu būsit tikrai tai kažkur regėję. ☺

•Receptas stiklainyje.
Man ši dovana tikrai pasirodė neregėta ir tikrai be galo originali.
Šią dovaną, manyčiau, kad dovanoti reikėtų tam žmogui, kuris labai mėgsta gaminti.
Į tuščią stiklainį sluoksniais sudėkite reikiamus produktus pyragui (ar kito patiekalo/saldumyno receptą) gaminti, o jo receptą užklijuokite ant stiklainiuko.


•Arbatos dėžutė su palinkėjimais.
Nupirkite arbatos dėžutę ir ją nudažykite, dekoruokite įvairiais kalėdiniais ornamentais. Arbatos maišelius sudėkite į savo gamybos nedidelius vokelius, kuriuos taip pat padailinkite įvairiais kalėdiniais ornamentais. Ant kiekvieno vokelio užrašykite po palinkėjimą.
Manau, kad šią dovanėlę gavęs žmogus, tikrai supras, jog jums jis yra be galo svarbus!

•Atsiminimų dėžutė.
Į šią dėžutę, kurią taipogi dekoruokite įvairiais kalėdiniais ornamentais, sudėkite ant lapelių užrašytus prisiminimus, kuriuos patyrėte su tuo draugu (ar drauge).

•Imbierinės tešlos sausainiukai.
Ši dovana puikiai tinka smaližiams!
Iškepkite imbierinių sausainukų (palandžiokit po internetą, tikrai rasit receptų), kuriuos dekoruokite glajumi, kad atrodytų ne tik gražiau, bet ir skaniau! Šiuos kepinius sudėkite į permatomus maišelius ir perriškite gražia (blizgančia) spalvota juostele.


•Puodelis.
Juk šaltais žiemos vakarais daug kas pasiėmę puodelį į rankas, atsisėdę prie televizoriaus (ar kompiuterio) žiūri savo mėgstamą serialą ir siurbčioja arbatą, kavą ar karštą šokoladą, tad puodelis tikrai yra puiki dovana!
Prieš dovanodami puodelį, išmarginkite jį įvairiais kalėdiniais ornamentais ar nuoširdžiausiais palinkėjimais ir ši dovana tikrai ilgai bus nepamirštama!


•Rankų darbo žvakė.
Artimam draugui ar šeimos nariui gali padovanoti savo pačios (paties) pagaminta žvakelę.
Kaip žvakės pagrindą gali panaudoti bet kokią nenaudojamą taurę ar stiklinę. Dar jums reikės dagties, vaško drožlių, eterinių aliejų ir dažų.
Vašką šildykite į keptuvę su vandeniu įstatytame metaliniame inde, ant viryklės. Kai vaškas ištirps, įpilkite aliejų ir dažus, išmaišykite ir atsargiai pilkite į pasirinktą formelę, kurioje įdėta dagtis. Palikite sustingti.
Žvakė namams tikrai suteiks jaukumo, šilumos ir meilės!


•Kalėdinis namelis.
Iš meduolinės tešlos iškepkite mažyčius namukus, juos išpuoškite glajumi, o jų apačioje išpjaukite ertmes, kad namukas lengvai užsidėtų ant arbatos ar kavos puodelio. Tai puiki dovanėlė smaližiams, kuria džiaugsis tiek maži, tiek dideli. Receptą rasite čia.


•Rankų darbo dekoracijos.
Šių dekoracijų gaminimas manau, kad itin patiks tiems ir toms, kurie mėgsta pasidaryti kažką patys.
Iš sūrios tešlos galite pasigaminti angeliukus, eglutes, galbūt netgi patį Kalėdų senelį ar bet kokį kitą kalėdinį žaisliuką.
Sūrią tešlą lipdymui pasigaminsite iš puodelio druskos, puodelio miltų ir pusės puodelio vandens.
Nulipdykite žaisliukus ir kepkite juos orkaitėje, vėliau galėsite nudažyti juos akriliniais dažais.
Šią dovaną galite dovanoti tiek šeimos nariams, tiek artimiems draugams ar kaimynams!


•Dailus plaukų šepetys.
Nupirkite plaukų šepetį mamai, draugei ar sesei, o jo nugarėlę papuoškite įvairiausiais spalvotais stikliukais, karoliukais, akmenėliais ar užklijuokite padarytą metalinę (galite naudoti ir kitą medžiagą, čia jau jūsų fantazijos reikalas) to žmogaus pirmąją vardo raidę.

•Papuošalai (o gal ne?).
Ši dovana tikrai yra puiki ir tinka bet kam, tačiau aš noriu parašyti apie tai, kad galite savo draugei padaryti papuošalų dėžutę ar laikiklį.
Laikikliui tereikia gražaus rėmelio, kamštinės medžiagos ir smeigtukų, ant kurių bus galima kabinti auskariukus ar grandinėles.
Na, o papuošalų dėžutei padaryti semkitės savų idėjų, juk ją lengva padaryti kaip suskaičiuoti iki dešimt! O jeigu jau visiškai neturite idėjų, galite jų paieškoti internete...


Šiam kartui tiek.
Norėjau paryškinti šias raides, kad atsiskirtų nuo visų tų dovanėlių, haha.
Jeigu tik pageidausite, kitą savaitę galėsiu parašyti dar šiek tiek idėjų, nes manau, jog daug kas nori supirkti dovanas artimiesiems iš anksto, jog vėliau nereikėtų bėgioti po parduotuves paskutinę minutę.

Taigi, manau, kad šis įrašas tikrai buvo ilgas ir tikrai turėjote ką paskaityti, na, o aš manau, kad nusipelniau jūsų ilgų komentarų, nuomonių bei pasisakymų ar norėtumėt dar kalėdinių dovanų idėjų! ☺

Dar neskaitei mano praeito įrašo? Jį rasi čia.

Apkabinu ir iki kito karto,
Shining Star. xx

Komentarai

  1. Atsakymai
    1. Net keista, kad taip greit perskaitei (o gal skaitei tik tam tikrus „punktus“), ačiū už komentarą bei nėra už ką! ♥

      Panaikinti
  2. Nuostabuu !! 💗💗 Tikrai, panaudosiu įdėjas, rašytas šiame įraše ! 👌😎

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabu! Ši tema bei įrašas aktualus daugeliui. Džiaugiuosi, kad nusprendei jį parašyt. Pasisėmiau nemažai idėjų, labai pravertė šis įrašas. Lauksiu kitų idėjų, jeigu nuspręsi jas parašyt. Šaunuolė! <3

    AtsakytiPanaikinti
  4. O dieve, tikrai žiauriai įdomus blogas. Perskaičiau visą iki galo, ir tikrai pasisėmiau keletą idėjų, kurias, manau, kad pasidarysiu sau, arba jas darysiu savo artimiems žmonėms, giminei ar kt. Tikrai laukiu tavo kito blogo įrašo, nes šį įrašą buvo be galo smagu, ir šilta skaityti. Tikrai radau fainų DIY. Linkiu ir toliau kurti nuostabius blogus. Myliuu❤��

    AtsakytiPanaikinti
  5. Perskaičius tik ir galvoju ką gi čia pirmiau išbandžius? Sėkmės <3
    Mano blogas: abrikosinesblogas1.blogspot.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi, kad šiuo įrašu įkvepiu idėjų skaitytojams! ♥

      Panaikinti

Rašyti komentarą

♡Populiariausi♡